Publicaties

Zingevingszorg – Artikel in Tijdschrift voor de Praktijkondersteuner

In november 2023 verscheen een bewerking van onderstaand artikel in het vakblad voor praktijkondersteuners in de huisartsenzorg. Het is helaas alleen tegen betaling te downloaden, maar geïnteresseerden kunnen het originele artikel in Huisarts en Wetenschap wél vrij downloaden.

Zingevingszorg – Artikel in Huisarts en Wetenschap

In maart 2023 verscheen het artikel ‘Zingevingsvragen signaleren, bespreken en begeleiden’ dat ik samen met huisarts Pieter Barnhoorn en hoogleraar Gaby Jacobs schreef. Femke Veldman nam naar aanleiding van dit artikel een podcast met ons op voor de Huisarts en Wetenschap Podcast (Maart 2023) die je via alle podcast-apps en Spotify kunt beluisteren.

Eindwerkstuk Spirituele zorg

Zorg rond levensvragen

Ter afsluiting van mijn pre-master studie religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen in juni 2020 deed ik een literatuuronderzoek  naar de bijdrage van de praktijkondersteuner GGZ aan zorg rondom zingevings- en levensvragen. Klik hier om een pdf van het eindwerkstuk te downloaden.

Artikel De Dokter Titelpagina

Interview in De Dokter

Naar aanleiding van mijn corona-flyer interviewde De Dokter – het blad van de NHG voor huisartsen – mij en anderen over ‘zorg voor anderen én voor jezelf’ in corona-tijd. Klik hier voor een pdf van dat artikel in het mei 2020-nummer van De Dokter.

Corona – Hoe hou je het hoofd koel

Wat kunnen we doen om ons hoofd koel te houden en niet helemaal in de stress te schieten door alle berichten en maatregelen rondom het coronavirus? Voor mijn werk als praktijkondersteuner GGZ in een huisartsenpraktijk maakte ik in maart 2020 dit document met  8 tips om de rust te bewaren en 3 tips om goed voor elkaar te zorgen. Deel de pdf met wie je maar wilt!

Voorkant LvmLLied van mijn leven

Mijn methodiek ‘Lied van mijn leven’ voor bewoners van somatische afdelingen van verpleeghuizen is klaar. Je kunt ‘m sinds april 2020 gratis  bestellen via  de website van het Humanistisch Verbond.

Dood gewoon het einde?

In november 2018 werd het boekje ‘Dood gewoon het einde?’ gepresenteerd, bij de slotmanifestatie van het platform Dood gewoon in Den Haag. Er staan ook een paar pagina’s in over mijn werk met Lied van mijn leven. Klik hier voor een pdf van dat artikel.

Omzien naar elkaar

In maart 2018 verscheen een inspirerend tijdschrift van Vrijzinnigen Nederland over Omzien naar elkaar. Willem van der Meiden interviewde mij als duo-voorzitter van Het Venster, één van de afdelingen van Vrijzinnigen Nederland, over  de manier waarop wij Omzien vormgeven. Klik hier voor de pdf van dat artikel.

Changing Face of Volunteering

Op 26 april 2008 is een prachtig boek uitgekomen over vrijwilligerswerk in de palliatieve zorg, met bijdragen uit vele landen in West- en Oost-Europa, Noord-Amerika, Afrika, Australië en India. Prof. Dr. Anne Goossensen en ik verzorgden de Nederlandse bijdrage. Hier te bestellen. Als je de code AMFLY1Q invoert krijg je 20% korting.

Ontstollend steen

Op 3 april 2018 verscheen het boekje ‘Ontstollend steen – rituelen bij het levenseinde’ dat ik samen met Marian van der Veen en Anne Goossensen schreef. We presenteerden het tijdens het symposium  ‘Rituele betekenissen: over de veranderingen van ritueel in deze tijd’ op de Universiteit voor Humanistiek. Het boekje is hier te bestellen.