Zang

Om een eerste indruk te krijgen van mij als zangeres: Hier is een registratie van een bijzonder optreden bij kaarslicht onder een brug in Tilburg, met het jiddisch trio Gasn-singer:

Ik zing het liefst bij betekenisvolle gelegenheden zoals een huwelijk, jublileum of uitvaart, of bij een bijzonder symposium of congres. Levende muziek kan diepgang geven aan het samenzijn, en ik vind het mooi om mee te denken in de keuze van muziek die het beste bij de gelegenheid past.

Als concert-zangeres hou ik van programma’s die een verhaal vertellen, waarin verstilling afgewisseld wordt met humor, stevige ritmes met lyrische melodieën, intensiteit met ontspanning en plezier.

Belevingsconcert Winter

Mijn nieuwste project combineert muziek en zingeving. Het zijn belevingsconcerten waarin de aanwezigen de seizoenen op een bijzondere manier kunnen ervaren, in beelden, rituelen en muziek. In het ‘belevingsconcert winter’ lopen prachtige liederen van de mystica Hildegard von Bingen als een rode draad door het programma. Hildegard von Bingen was een invloedrijke vrouw die leefde in de 12e eeuw (1098-1179). Ze leidde een klooster, had contacten met kerkelijke en wereldlijke leiders en schreef een uitgebreide kruidenleer. Maar we kennen ook veel van haar innerlijke leven. Ze had visioenen die ze liet opschrijven en schilderen en ze kreeg prachtige liederen door, die getuigen van ontzag en grote liefde voor het leven in al haar facetten. Deze liederen – deels in moderne bewerkingen van Penelope Turner – worden gekoppeld aan wereldlijke jiddische liederen, natuurbeelden, woorden geïnspireerd op de Ierse dichter John O’Donohue en hedendaagse rituelen die de beleving verdiepen en dicht bij onze tijd en taal brengen.

Uitvoerenden:
Penelope Turner – zang, cello, percussie
Jos Somsen – zang, gitaar

Reactie van een bezoeker: “Prachtig! De overgang van het donker naar het licht: Jullie zongen ‘Je schijnt als de zon en je licht op als de maan’, dat was voor mij gewoon voelbaar.”